oponki serowe
NA SŁODKO pączki Tłusty czwartek

Oponki serowe

oponki serowe

Serowe pączki z dziurką. Po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku rewelacyjnie mięciutkie. Oponki podane są z przepysznym, domowym sosem malinowym. Obłędnie pyszne połączenie.

Składniki (3 osobowa porcja):

Oponki:

  • 280 g sera z wiaderka (np. President, Piątnica)
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 2 żółtka rozm. L
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 12 % lub 18% (20 g)
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju do smażenia

Sos malinowy:

  • 200 g malin (mrożone lub świeże)
  • 20 ml wody
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + 20 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Sos: maliny umieścić w niedużym garneczku, dodać cukier oraz 20 ml wody. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Dodać do owoców. Zagotować.
  2. Żółtka wraz z cukrem ucierać mikserem, aż do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji.
  3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz śmietanę. Wymieszać. Dodać spirytus.
  4. Zagnieść ciasto (ma ono trochę klejącą konsystencję).
  1. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
  2. Za pomocą szklanki o średnicy 7-8 cm. wycinać kółka. A następnie na środku, małym kieliszkiem wykrajać mniejsze kółka.
  1. W głębokiej patelni, lub garnku rozgrzać olej. Musi być gorący, tak jak na zwykłe pączki. Temp. oleju 175-180 stopni. Smażyć po kilka sztuk, ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na złoty kolor. Wykrojone środki też usmażyć.
  2. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy.
  3. Podawać z ciepłym sosem malinowym lub oprószone cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *