Serowe pączki z dziurką. Po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz, a w środku rewelacyjnie mięciutkie. Oponki podane są z przepysznym, domowym sosem malinowym. Obłędnie pyszne połączenie.
Składniki (3 osobowa porcja):
Oponki:
- 280 g sera z wiaderka (np. President, Piątnica)
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 2 żółtka rozm. L
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 12 % lub 18% (20 g)
- 1 łyżka spirytusu
- 1 litr oleju do smażenia
Sos malinowy:
- 200 g malin (mrożone lub świeże)
- 20 ml wody
- 40 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + 20 ml wody
Sposób przygotowania:
- Sos: maliny umieścić w niedużym garneczku, dodać cukier oraz 20 ml wody. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Dodać do owoców. Zagotować.
- Żółtka wraz z cukrem ucierać mikserem, aż do uzyskania jasnej barwy i puszystej konsystencji.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz śmietanę. Wymieszać. Dodać spirytus.
- Zagnieść ciasto (ma ono trochę klejącą konsystencję).
- Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
- Za pomocą szklanki o średnicy 7-8 cm. wycinać kółka. A następnie na środku, małym kieliszkiem wykrajać mniejsze kółka.
- W głębokiej patelni, lub garnku rozgrzać olej. Musi być gorący, tak jak na zwykłe pączki. Temp. oleju 175-180 stopni. Smażyć po kilka sztuk, ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na złoty kolor. Wykrojone środki też usmażyć.
- Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy.
- Podawać z ciepłym sosem malinowym lub oprószone cukrem pudrem.