leśny mech
ciasta NA SŁODKO

Leśny mech

ciasto leśny mech

Leśny mech pewnie wielu z was zna, i już próbowało. Tego ciasta nie mogło też zabraknąć na moim stole. Pierwszy raz je robiłam i jestem mile zaskoczona. Wbrew przypuszczeniom, szpinaku prawie nie czuć. A ciasto jest naprawdę proste do przygotowania i bardzo pyszne. Wszyscy ochoczo się nim zajadaliśmy.

Składniki (tortownica o średnicy ok. 24cm):

Ciasto szpinakowe:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka rozm L
  • 2 lekko wypukłe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobionego

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • 1 granat

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmrozić na sitku, odsączyć z nadmiaru płynu. Szpinakowa pulpa ma pozostać trochę mokra, także nie należy wyciskać go na wiór. Jeżeli korzystacie ze szpinaku w liściach, lub chcecie idealnie gładkie ciasto, to szpinak należy zblednować.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie spieszyć się przy tym, gdyż masa musi być dobrze ubita.
  3. Dodawać powoli cienką stróżką, lub porcjami olej, cały czas miksując.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Dodawać porcjami do ciasta, miksując na niewielkich obrotach. Dodać szpinak. Krótko zmiksować do połączenia.
  5. Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekło. Powinien być suchy, nie kleić się. Po upieczeniu, ciasto wystudzić.
  6. Ściąć wystającą kopułkę z ciasta, tak by pozostała płaska powierzchnia ciasta. Wycięta część posłuży na koniec go zrobienia mchu na powierzchni.
  7. Pozostałe ciasto przekroić na pół. Na dwa blaty.
  8. Krem: Ubić śmietankę, dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder, krótko zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać.
  9. Na dolną część ciasta wyłożyć krem, pozostawiając kilka łyżek. Przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować pozostałym kremem na wierzchu.
  10. Pozostawioną wcześniej kopułkę, pokruszyć palcami. Wyłożyć na ciasto tworząc wierzchni mech.
  11. Udekorować pestkami granatu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *