Leśny mech pewnie wielu z was zna, i już próbowało. Tego ciasta nie mogło też zabraknąć na moim stole. Pierwszy raz je robiłam i jestem mile zaskoczona. Wbrew przypuszczeniom, szpinaku prawie nie czuć. A ciasto jest naprawdę proste do przygotowania i bardzo pyszne. Wszyscy ochoczo się nim zajadaliśmy.
Składniki (tortownica o średnicy ok. 24cm):
Ciasto szpinakowe:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka rozm L
- 2 lekko wypukłe łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mrożonego szpinaku rozdrobionego
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- dodatkowo:
- 1 granat
Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrozić na sitku, odsączyć z nadmiaru płynu. Szpinakowa pulpa ma pozostać trochę mokra, także nie należy wyciskać go na wiór. Jeżeli korzystacie ze szpinaku w liściach, lub chcecie idealnie gładkie ciasto, to szpinak należy zblednować.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nie spieszyć się przy tym, gdyż masa musi być dobrze ubita.
- Dodawać powoli cienką stróżką, lub porcjami olej, cały czas miksując.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Dodawać porcjami do ciasta, miksując na niewielkich obrotach. Dodać szpinak. Krótko zmiksować do połączenia.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekło. Powinien być suchy, nie kleić się. Po upieczeniu, ciasto wystudzić.
- Ściąć wystającą kopułkę z ciasta, tak by pozostała płaska powierzchnia ciasta. Wycięta część posłuży na koniec go zrobienia mchu na powierzchni.
- Pozostałe ciasto przekroić na pół. Na dwa blaty.
- Krem: Ubić śmietankę, dosyć sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder, krótko zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać.
- Na dolną część ciasta wyłożyć krem, pozostawiając kilka łyżek. Przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować pozostałym kremem na wierzchu.
- Pozostawioną wcześniej kopułkę, pokruszyć palcami. Wyłożyć na ciasto tworząc wierzchni mech.
- Udekorować pestkami granatu.