To pyszna, klasyczna szarlotka z jabłkami. Dużo jabłek i niesamowicie kruche ciasto.
Składniki (forma o średnicy 28 cm):
- 2,5 szklanki mąki tortowej (380 g)
- 0,5 szklanki cukru (130 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 180 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
- 2 laski cynamonu lub łyżeczka mielonego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone na kawałki, zimne masło i cukier. Rękoma lub tępym nożem rozdrobnić masę tworząc, ala kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku, lub na głębokiej patelni umieścić jabłka. Dodać cukier, laski cynamonu (jeżeli korzystacie mielonego, to dodać go na sam koniec) i 2 łyżki wody. Całość smażyć, aż nadmiar soku odparuje, a jabłka lekko zaczną się rozpadać. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Wyłowić laskę cynamonu. Dodać jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wymieszać.
Z ciasta odciąć 1/3 część i odłożyć. Większą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. i wyłożyć nim formę do tarty (dno oraz boki).
Na ciasto wyłożyć przygotowane jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkować w koło i pociąć na paski. Na wierzchu utworzyć szachownicę.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50-60 minut. Upieczoną i wystudzoną tartę udekorować cukrem pudrem.