Chleb pszenny na zakwasie, najprościej upiec z wykorzystaniem zakwasu żytniego. Chleb ma wówczas trochę dodatku mąki żytniej. Zakwas żytni jest silny i chleb na pewno się uda. Do upieczenia tego chleba nie potrzeba żadnej foremki, czy garnka do wypiekania chleba. Ten chleb wypiekany jest na zwykłej blaszce od piekarnika.
Składniki:
- 180 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 680 lub 650
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić mąką chlebową)
- 330 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
Aktywny zakwas żytni to zakwas, który został dokarmiony 8-12 h wcześniej. Po dokarmieniu powinien podwoić swoją objętość, oraz muszą być widoczne pęcherzyki powietrza. Należy jednak uważać, żeby nie był przefermentowany.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać zakwas, oraz porcjami letnią wodę (temp. ok. 30 stopni). Przez kilka minut wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) lub ręcznie. Ciasto powinno zacząć odchodzić od ścian miski, ale nadal jest trochę klejące.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować podłużny bochenek.
- Przełożyć do podłużnego koszyka do wyrastania chleba lub innego naczynia wyłożonego ściereczką. Zarówno chleb, jak i ściereczka muszą być dosyć solidnie oprószone mąką. Nakryć chleb ściereczką, żeby nie wysechł na wierzchu. Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania.
- Piekarnik wraz z blachą piekarnikową nagrzać do 250 stopni. Nagrzaną blaszkę oprószyć mąką. Chleb przerzucić na blaszkę. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb powinien mieć złocisty kolor.