Moje ulubione rogaliki krucho-drożdżowe, tym razem w wersji z domowymi powidłami śliwkowymi i cynamonowym lukrem.
Składniki:
- 50 świeżych drożdży
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% (w pudełku)
- 500 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- powidła śliwkowe
- cynamon
- cukier puder do lukru
Sposób przygotowania:
Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło. Rozdrobnić nożem do masła. Dodać jajka i lekko wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 3-4 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut.
Każdą porcję ciasta rozwałkować, na podsypanym mąką blatem. Podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać łyżeczkę powideł i starannie zwinąć rogalik.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec 15 minut, na złoty kolor.
Do 2 łyżek przegotowanej wody, dodać cukier puder, aż do uzyskania gęstej lśniącej masy. Po wystudzeniu udekorować rogaliki lukrem i oprószyć cynamonem.