Składniki (forma o średnicy 23 cm):
- 200 g masła
- 4 jajka rozm L
- 160 g drobnego cukru
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny (można też kupić gotową suszoną skórkę cytrynową)
Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (za pomocą miksera przez kilka minut).
2. Dodawać pojedynczo jajka, miksując cały czas.
3. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Porcjami dodawać do ciasta, miksując na najmniejszych obrotach.
4. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny oraz startą skórkę cytrynową. Krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Za pomocną łyżki wyłożyć równo ciasto.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Do suchego patyczka.