cytrynowa babka
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Cytrynowa babka Wielkanocna

cytrynowa babka

Składniki (forma o średnicy 23 cm):

  • 200 g masła
  • 4 jajka rozm L
  • 160 g drobnego cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny (można też kupić gotową suszoną skórkę cytrynową)

Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem (za pomocą miksera przez kilka minut).
2. Dodawać pojedynczo jajka, miksując cały czas. 
3. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać. Porcjami dodawać do ciasta, miksując na najmniejszych obrotach. 
4. Dodać sok wyciśnięty z całej cytryny oraz startą skórkę cytrynową. Krótko zmiksować do połączenia składników. 
5. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Za pomocną łyżki wyłożyć równo ciasto. 
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. Do suchego patyczka. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *