Mazurek z budyniowym kremem truskawkowym. Budyń jest samodzielnie gotowany. Ciekawa odmiana od tradycyjnych czekoladowych i orzechowych mazurków. Można użyć różnych owoców: maliny, wiśnie, truskawki. Polecam w wersji truskawkowej i wiśniowej. Ciasto kruche w tym roku z nowego przepisu znanych kucharzy. Trudno mi się z nim pracowało, ale w smaku pyszne.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 150 g cukru pudru
- 220 g masła
- 1 łyżka zimnej wody
Krem:
- 500 ml mleka 3%
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (40g)
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (30g)
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru (lub więcej przy kwaśnych owocach)
- 400 g owoców (truskawki, maliny lub wiśnie)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, starte na tarce żółtka oraz drobno posiekane lub starte na grubych oczkach masło. Dodać także łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto lekko rozpłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Na pieprze do pieczenia odrysować, a następnie wyciąć wzór jajka o dł. 38 cm. Wyciąć z ciasta jajo. Z pozostałego ciasta można wyciąć mniejsze jajka lub inne ozdoby. Uformować także cienki pasek i wykleić brzeg jajka. Gotowe jajko, jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut.
4. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na złoty kolor.
5. Owoce umieścić w garneczku, dodać 2 łyżki cukru. Gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok. Zblendować na na gładki mus.
6. Mleko wymieszać z pozostałym cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagotować, ciągle mieszając. Po zagotowaniu, gotować kilka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mus owocowy. Zagotować krem i zdjąć z grzania. Gdy lekko przestygnie, przykryć folią, tak aby folia dotykała kremu. Całkowicie wystudzić.
7. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Dodawać porcjami krem budyniowy. Zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto.