mazurek
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Mazurek z kremem truskawkowym

Mazurek z budyniowym kremem truskawkowym. Budyń jest samodzielnie gotowany. Ciekawa odmiana od tradycyjnych czekoladowych i orzechowych mazurków. Można użyć różnych owoców: maliny, wiśnie, truskawki. Polecam w wersji truskawkowej i wiśniowej. Ciasto kruche w tym roku z nowego przepisu znanych kucharzy. Trudno mi się z nim pracowało, ale w smaku pyszne. 

Składniki:

Ciasto kruche: 

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek ugotowanych na twardo
  • 150 g cukru pudru
  • 220 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody 

Krem:

  • 500 ml mleka 3%
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (40g)
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (30g)
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru (lub więcej przy kwaśnych owocach)
  • 400 g owoców (truskawki, maliny lub wiśnie)

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, starte na tarce żółtka oraz drobno posiekane lub starte na grubych oczkach masło. Dodać także łyżkę zimnej wody. Zagnieść ciasto. 
2. Ciasto lekko rozpłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 
3. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. Na pieprze do pieczenia odrysować, a następnie wyciąć wzór jajka o dł. 38 cm. Wyciąć z ciasta jajo. Z pozostałego ciasta można wyciąć mniejsze jajka lub inne ozdoby. Uformować także cienki pasek i wykleić brzeg jajka. Gotowe jajko, jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut. 

mazurek

4. Schłodzone ciasto nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na złoty kolor. 
5. Owoce umieścić w garneczku, dodać 2 łyżki cukru. Gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok. Zblendować na na gładki mus. 
6.  Mleko wymieszać z pozostałym cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Zagotować, ciągle mieszając. Po zagotowaniu, gotować kilka minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mus owocowy. Zagotować krem i zdjąć z grzania. Gdy lekko przestygnie, przykryć folią, tak aby folia dotykała kremu. Całkowicie wystudzić.
7.  Masło o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem. Dodawać porcjami krem budyniowy. Zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *