Pozornie wydawać się może banalne. Ale wierzcie mi, tych naleśników trzeba spróbować! Są popularne we Francji i mi smakują bardzo! Naleśniki w pomarańczowym karmelu z masłem.
Składniki:
Sos pomarańczowy:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 225 ml soku pomarańczowego (szklanka)
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 500, do naleśników)
- 1,5 szklanki mleka 2 %
- 1,5 szklanki wody (filtrowana lub gazowana)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka rozm. M lub 2 rozm. L
- tłuszcz do smażenia (olej, masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem do połączenia składników. Aby nie było w cieście grudek, najpierw wymieszać jajka ze szklanką mleka, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Następnie rozcieńczać pozostałymi płynami.
Na rozgrzanej patelni, z kropelką oleju lub masła klarowanego smażyć naleśniki. Ilość ciasta musi być, taka aby cieniutką warstwą pokryć dno patelni. Smażyć na średnim ogniu, ok. 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Przed każdym naleśnikiem dodawać odrobinę tłuszczu.
Cukier wsypać na suchą patelnię. Podgrzewać, aż się stopi i zacznie karmelizować (brązowieć). Dodać masło, oraz sok pomarańczowy. Gotować 3-4 minuty, mieszając aż rozpuszczą się kawałki karmelu, a sos nieco się zredukuje.
Dodać złożone naleśniki i gotować ok. 2-3 minuty.
Podawać polane pozostałym sosem pomarańczowym i opcjonalnie likierem pomarańczowym.