chlebek bananowy
ciasta NA SŁODKO

Chlebek bananowy

chlebek bananowy

Chlebek bananowy to świetny pomysł, na spożytkowanie dojrzałych bananów. Jest miękki w środku, wilgotny, oraz ma chrupiącą skórkę z zewnątrz. Do tego jest słodki i bardzo intensywnie bananowy!

Składniki (keksówka ok. 25cm x 13cm):

  • 3 dojrzałe banany
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka rozm. L (lub 3 M)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
  2. Banany obrać, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać do masy. Wymieszać łyżką lub łopatką.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do całości. Wymieszać łyżką lub łopatką.
  4. Keksówkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,ok 50-55 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *