Chlebek bananowy to świetny pomysł, na spożytkowanie dojrzałych bananów. Jest miękki w środku, wilgotny, oraz ma chrupiącą skórkę z zewnątrz. Do tego jest słodki i bardzo intensywnie bananowy!
Składniki (keksówka ok. 25cm x 13cm):
- 3 dojrzałe banany
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 150 g drobnego cukru trzcinowego lub białego
- 150 g miękkiego masła
- 2 jajka rozm. L (lub 3 M)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując.
- Banany obrać, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać do masy. Wymieszać łyżką lub łopatką.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać bezpośrednio do całości. Wymieszać łyżką lub łopatką.
- Keksówkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,ok 50-55 minut. Przed wyjęciem koniecznie sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.