Najlepsze rogaliki jakie mogą być! Krucho-drożdżowe. Dzięki zawartości drożdży są pulchniutkie, a dzięki dużej zawartości masła, są kruchutkie i dłużej zachowują świeżość. Nadzienie, to marmolada różana. Można użyć gęstej, domowej konfitury, jednak trzeba uważać żeby podczas pieczenia nie wypłynęła, gdyż może się przypalić.
Składniki (24 duże rogaliki):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g marmolady twardej
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieścić 2 kopiaste łyżki śmietany, cukier, pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Powinny pojawić się bąbelki, a masa powinna mieć strukturę pianki.
- W dużej misce umieścić mąkę, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrabniać palcami, tak jak na kruszonkę. Następnie dodać jajka, oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je 2 lub 3 części (z dwóch części wyjdzie 24 większych rogalików, z 3 części 36 szt. ). Każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki.
- Każdą część rozwałkować w koło o średnicy ok. 35-40 cm. Podzielić na 12 trójkątów. Na każdym umieścić po łyżeczce marmolady, a następnie zawinąć rogalik.
- Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby nadać im pięknego koloru przed upieczeniem, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 185-190 stopniach ok. 15-17 minut.