Enchiladas to jak na razie mój faworyt kuchni meksykańskiej! Ostry farsz z mięsa mielonego zawinięty w rulony z chrupiących, smażonych placków tortilli. Coś niesamowitego! Smażona tortilla to zupełnie inny produkt, od zwyczajnie przygrzanej tortilli. Całość krótko zapieczona z sosem na bazie chilli, oraz startym cheddarem. W tym w daniu każda ilość chilli jest dozwolona. Farsz może być z dowolnego mięsa, ja wybrałam mięso mielone.
Składniki (4 osobowa porcja):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 szt papryczki chili (w zależności od waszej tolerancji na ostre)
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili lub bhut jolokia
- 80 g sera cheddar
- do podania: sos chilli (przepis znajdziecie tutaj: https://justynagotuje.pl/meksykanska-quesadilla-z-indykiem/), cienkie plasterki świeżego chili.
- olej do smażenia
- 10 szt placków tortilli o średnicy 20 cm (w oryginale kukurydziane)
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili drobno posiekać.
- Na łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i chili, chwilkę smażyć. Dodać mięso mielone, oraz słodką mieloną paprykę, smażyć przez kilka minut, aż mięso się zetnie.
- Dodać passatę pomidorową i płatki chili. Gotować kilka minut. Farsz do enchiladas musi być dosyć gęsty. Doprawić solą i pieprzem. Można całość zblendować lub zmielić. Wtedy ma taką fajną, zwartą konsystencję.
- Na patelni o średnicy min. 20 cm rozgrzać cienką warstwę oleju. Smażyć placki tortilli po kilka sekund z każdej strony. Należy zachować ostrożność, aby się nie poparzyć.
- Na placku umieścić 2-3 łyżki farszu. Zwinąć rulon. Gotowe rulony umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Polać niewielką ilością sosu, posypać świeżymi plasterkami chili i startym cheddarem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, z termoobiegiem i piec ok. 5 minut.