zupa pomidorowa
wegetariańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

zupa pomidorowa
zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Lato i jesień to idealny czas na zupę pomidorową. Pomidory są dojrzałe, pełne smaku i tanie.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1-1,2 kg pomidorów (najlepiej malinowe)
  • 1 cebula (czerwona lub żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (lub jedna marchewka wyjęta z gotowania bulionu)

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać pomidory. Smażyć kilka minut.

Do gotującego bulionu dodać zawartość patelni. Gotować kilka minut. Jeżeli samodzielnie gotowaliście bulion to dodać jedną marchewkę- zastąpi cukier).

Zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *