Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Lato i jesień to idealny czas na zupę pomidorową. Pomidory są dojrzałe, pełne smaku i tanie.
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1-1,2 kg pomidorów (najlepiej malinowe)
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru (lub jedna marchewka wyjęta z gotowania bulionu)
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 1-2 minuty. Dodać pomidory. Smażyć kilka minut.
Do gotującego bulionu dodać zawartość patelni. Gotować kilka minut. Jeżeli samodzielnie gotowaliście bulion to dodać jedną marchewkę- zastąpi cukier).
Zblendować. Doprawić solą i pieprzem.