sos z dyni i pomidorów
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Sos z pieczonej dyni i pomidorów

sos z dyni i pomidorów
sos z dyni i pomidorów

Sos z pieczonej dyni i pomidorów. Dynia w takich połączeniach, z pieczonymi warzywami smakuje świetnie. Pyszne, wegetariańskie danie. Dla mięsnych smakoszy, boczek lub kurczak też się sprawdzi.

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula (czerwona i żółta)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić na grubsze paski. Skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pomidory przekroić na pół. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wrzucić też obrane ząbki czosnku. Skropić 2-3 łyżkami oliwy.

Dynię i pomidory umieścić w piekarniku 190-200 stopni grzanie góra-dół. Piec ok. 35 minut.

Zdjąć skórki z pomidorów i wraz z czosnkiem zblendować. Upieczoną dynię oddzielić od skórki, a następnie pokroić w kostkę.

Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać dynię, curry słodką i ostrą mieloną paprykę, oraz pomidory. Wymieszać. Gotować bez przykrycia 15-20 minut. Sos powinien fajnie zgęstnieć.

Wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzewać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *