Sos z pieczonej dyni i pomidorów. Dynia w takich połączeniach, z pieczonymi warzywami smakuje świetnie. Pyszne, wegetariańskie danie. Dla mięsnych smakoszy, boczek lub kurczak też się sprawdzi.
Składniki:
- 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula (czerwona i żółta)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić na grubsze paski. Skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidory przekroić na pół. Umieścić w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wrzucić też obrane ząbki czosnku. Skropić 2-3 łyżkami oliwy.
Dynię i pomidory umieścić w piekarniku 190-200 stopni grzanie góra-dół. Piec ok. 35 minut.
Zdjąć skórki z pomidorów i wraz z czosnkiem zblendować. Upieczoną dynię oddzielić od skórki, a następnie pokroić w kostkę.
Na patelni na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać dynię, curry słodką i ostrą mieloną paprykę, oraz pomidory. Wymieszać. Gotować bez przykrycia 15-20 minut. Sos powinien fajnie zgęstnieć.
Wlać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzewać.