ziemniaczane talarki
dania główne wegetariańskie WYTRAWNIE

Ziemniaczane talarki z serem

ziemniaczane talarki z serem
ziemniaczane talarki z serem

Dla urozmaicenia klasycznych pieczonych talarków ziemniaczanych zapiekłam je z serem. Rewelacyjny dodatek. Świetne na wieczorną przekąskę albo dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • garść startego żółtego sera
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Dokładnie wypłukać je w zimnej wodzie, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać je z olejem, szczyptą soli oraz sporą szczyptą pieprzu.

Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 40 minut. W połowie pieczenia przemieszać ziemniaki i posypać startym serem.

Podawać z ketchupem oraz domowym dipem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *