
Przedstawiam Wam przepis na moje ulubione farsze na wigilijne uszka. Jeden z kapustą i pieczarkami, a drugi grzybowy.
Farsz grzybowy
- 500 g pieczarek
- 20 g suszonych borowików
- 1 cebula
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby umieścić w miseczce i zalać ciepłą wodą, tak aby były przykryte. Moczyć godzinę. Drobno pokroić.
Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki oraz grzyby. Smażyć aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.



Farsz z kapustą i pieczarkami
- 400 g kapusty kiszonej (może być taka z marchewką)
- 400 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną zalać 250 ml wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Odcedzić. Pokroić.
400 g pieczarek oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Dodać pieczarki. Smażyć aż odparuje woda.
Dodać kapustę. Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz wystudzić.



