uszka
Boże Narodzenie pierogi i kluski wegetariańskie WYTRAWNIE

Farsz do uszek

Przedstawiam Wam przepis na moje ulubione farsze na wigilijne uszka. Jeden z kapustą i pieczarkami, a drugi grzybowy.

Farsz grzybowy

  • 500 g pieczarek
  • 20 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby umieścić w miseczce i zalać ciepłą wodą, tak aby były przykryte. Moczyć godzinę. Drobno pokroić.

Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki oraz grzyby. Smażyć aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

Farsz grzybowy

Farsz z kapustą i pieczarkami

  • 400 g kapusty kiszonej (może być taka z marchewką)
  • 400 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną zalać 250 ml wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Gotować 20 minut. Odcedzić. Pokroić.

400 g pieczarek oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżce masła. Dodać pieczarki. Smażyć aż odparuje woda.
Dodać kapustę. Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz wystudzić.

farsz z kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *