kotlety w boczku
dania główne Wielkanoc WYTRAWNIE

Kotlety w boczku z piekarnika

kotlety w boczku

Kotlety w boczku są dosyć kaloryczne, dlatego pieczenie w piekarniku ogranicza ilość dodatkowego tłuszczu. Boczek bardzo dobrze się wytapia, a kotlety w środku są bardzo miękkie i soczyste. Pyszna wersja kotletów mielonych. 

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 1/2 ząbka czosnku lub 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 małe jajko 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 200-220 g cienkich plastrów boczku (16 cienkich plastrów)

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, bułkę tartą, jajka oraz drobno posiekana cebulkę. Całą masę dobrze wyrobić rękoma.
  2. Z masy formować kotlety. Każdy owinąć w 2 plastry boczku.
  3. Kotlety umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 45 minut. Ostatnie kilka minut polecam piec z termoobiegiem, aby boczek się ładnie zarumienił.
kotlety w boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *