Kotlety w boczku są dosyć kaloryczne, dlatego pieczenie w piekarniku ogranicza ilość dodatkowego tłuszczu. Boczek bardzo dobrze się wytapia, a kotlety w środku są bardzo miękkie i soczyste. Pyszna wersja kotletów mielonych.
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 ząbka czosnku lub 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 200-220 g cienkich plastrów boczku (16 cienkich plastrów)
Sposób przygotowania:
- Do mięsa mielonego dodać przyprawy, bułkę tartą, jajka oraz drobno posiekana cebulkę. Całą masę dobrze wyrobić rękoma.
- Z masy formować kotlety. Każdy owinąć w 2 plastry boczku.
- Kotlety umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 45 minut. Ostatnie kilka minut polecam piec z termoobiegiem, aby boczek się ładnie zarumienił.