ostry sos chili
sosy/dipy wegańskie WYTRAWNIE

Ostry sos chili, do kuchni Tex-Mex

ostry sos chili

Ostry sos inspirowany kuchnią teksańsko-meksykańską. Idealny do dań meksykańskich, takich jak: taco, burrito, quesadilla, enchiladas i inne. A nawet to dobry dip do nachos.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka czerwona lub żółta lub zielona (może być mix)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka mielonej czerwonej papryki
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Chili również drobno posiekać, a paprykę pokroić w paski.
  2. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, następnie czosnek. Dodać chili, paprykę, słodką mieloną paprykę, cukier. Smażyć chwilę. Dodać pomidory. Smażyć na intensywnym ogniu, aż sos ładnie się zagęści. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i posiekaną świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *