truskawkowy pudding
desery NA SŁODKO

Truskawkowy pudding z kaszy manny

truskawkowy pudding

Owocowy pudding, to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser. Ten jest z sezonowych truskawek, podany z czerwonymi porzeczkami i malinami, które miałam w zapasie. 

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 250-300 ml mleka
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny lub pektyn
  • do dekoracji: owoce, sok owocowy

Sposób przygotowania:
1. Kaszę manną ugotować w mleku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Truskawki krótko gotować z niewielką ilością cukru. Zblendować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Jeżeli korzystacie z pektyn do zagęszczenia, dodać je wymieszane z cukrem i gotować 5 minut. Jeżeli z żelatyny, namoczyć ją w łyżce zimnej wody, przez 5 minut. A następnie dodać do gorącego musu. Dokładnie wymieszać, nie gotować. 
3. Do szklanek wlać ciepły mus. Schłodzić. Wyłożyć warstwę kaszy manny. Udekorować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *