Owocowy pudding, to świetny pomysł na pyszny i zdrowy deser. Ten jest z sezonowych truskawek, podany z czerwonymi porzeczkami i malinami, które miałam w zapasie.
Składniki:
- 200 g truskawek
- 3 łyżki kaszy manny
- 250-300 ml mleka
- cukier do smaku
- 1 łyżeczka żelatyny lub pektyn
- do dekoracji: owoce, sok owocowy
Sposób przygotowania:
1. Kaszę manną ugotować w mleku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Truskawki krótko gotować z niewielką ilością cukru. Zblendować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Jeżeli korzystacie z pektyn do zagęszczenia, dodać je wymieszane z cukrem i gotować 5 minut. Jeżeli z żelatyny, namoczyć ją w łyżce zimnej wody, przez 5 minut. A następnie dodać do gorącego musu. Dokładnie wymieszać, nie gotować.
3. Do szklanek wlać ciepły mus. Schłodzić. Wyłożyć warstwę kaszy manny. Udekorować.