ciastka francuskie z jabłkami
ciasteczka NA SŁODKO

Ciastka francuskie z jabłkami

ciastka francuskie
ciastka francuskie

To niezwykle prosty i pyszny deser. Delikatne jabłuszka zatopione w cieście francuskim. Korzystając z gotowego ciasta, warto wybierać te na maśle, a nie tłuszczu palmowym. Trochę drożej, ale zdecydowanie pyszniej i zdrowiej.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu lub wanilii
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne (środki), a następnie pokroić w kostkę. Przesmażyć je z cukrem, na patelni lub w garneczku, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, a nadmiar soku odparuje. Doprawić do smaku cynamonem lub wanilią i ewentualnie jeszcze cukrem. Przestudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć. Jeżeli jest w formie prostokąta, to podzielić je na 6 kwadratów. Jeżeli ciasto jest w formie koła, to tak jak na poniższym zdjęciu. Umieścić po 1-2 łyżki farszu jabłkowego. Przykryć drugą częścią ciasta (lub złożyć na pół). Widelcem skleić boki. W kilku miejscach naciąć wierzch ciastek.

Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 25-30 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *