To niezwykle prosty i pyszny deser. Delikatne jabłuszka zatopione w cieście francuskim. Korzystając z gotowego ciasta, warto wybierać te na maśle, a nie tłuszczu palmowym. Trochę drożej, ale zdecydowanie pyszniej i zdrowiej.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- łyżka cukru
- szczypta cynamonu lub wanilii
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne (środki), a następnie pokroić w kostkę. Przesmażyć je z cukrem, na patelni lub w garneczku, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, a nadmiar soku odparuje. Doprawić do smaku cynamonem lub wanilią i ewentualnie jeszcze cukrem. Przestudzić.
Ciasto francuskie rozwinąć. Jeżeli jest w formie prostokąta, to podzielić je na 6 kwadratów. Jeżeli ciasto jest w formie koła, to tak jak na poniższym zdjęciu. Umieścić po 1-2 łyżki farszu jabłkowego. Przykryć drugą częścią ciasta (lub złożyć na pół). Widelcem skleić boki. W kilku miejscach naciąć wierzch ciastek.
Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Piec ok. 25-30 minut. Do złocistego koloru.