Mięciutkie, wilgotne drożdżówki z domową konfiturą truskawkową i z truskawkowym lukrem. Można je zrobić o każdej porze roku. Ja użyłam tegorocznej domowej konfitury z całymi kawałkami owoców. Można też użyć świeżych owoców.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, typ 550-550
- 40 g cukru
- 70 g masła
- 25 świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- słoik konfitury (ok. 2 szklanki owoców z 3 łyżkami cukru) lub 300 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 2 łyżki cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. Można również wyrabiać ręcznie.
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto ugniatać chwilę na stolnicy, a następnie rozwałkować w prostokąt ok. 50 x 35 cm Posmarować go konfiturą lub wyłożyć świeże pokrojone truskawki. Zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na ok. 12 plastrów.
5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni ok. 30 minut.
7. Na wystudzone drożdżówki polecam zrobić truskawkowy lukier: sok z truskawek z cukrem pudrem, do uzyskania gęstej konsystencji.