Dziś przestawiam Wam kolejny pomysł na zdrową i naprawdę pyszną przekąskę. Jak dotąd to chyba moje ulubione ciasteczka. Są przepyszne! A do tego bardzo proste i szybkie do przygotowania. Spróbujcie!
Składniki (20-24 sztuki):
- 100 g miękkiego masła
- 90 drobnego cukru
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g płatków owsianych
- 35 g nasion lnu
- 50 g sezamu
- 80 g uprażonych orzechów laskowych
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć mikserem z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Dodać jajko zmiksować. Dodać płatki owsiane, nasiona lnu, sezam, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz drobno posiekane, lub zmiksowane orzechy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką. Z masy formować w dłoniach kulki i układać je na wyłożonej papierem blaszce, spłaszczając je. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut. Na złoty kolor.