

Te wywodzące się z Ameryki, czekoladowe ciasteczka są niezwykle zaskakujące! Połączenie czekolady i chili jest popularne i lubiane. Kto oba te składniki lubi, pokocha te ciasteczka.
Składniki (10 szt.):
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 55 g masła
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki płatów chili lub innej ostrej papryczki (opcjonalnie)
- 100 g ciemnej czekolady 50%
- 55 g cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać suche składniki. Dodać pokrojone na kawałki masło i świeże chili. Rozdrobnić palcami tak jak na kruszonkę. Dodać jajko oraz dosyć drobno posiekaną czekoladę. Zagnieść ciasto.
Podzielić na 10 podobnej wielkości kulek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) 15 minut.