ciasto ptasie mleczko
ciasta NA SŁODKO Wielkanoc

Ciasto kolorowe ptasie mleczko

ptasie mleczko

Lekkie kolorowe piankowe ciasto. Idealne wiosenne ciasto. Delikatny biszkopcik i śmietankowe kolorowe owocowe warstwy pianki. Do tego bardzo proste do przygotowania.

Składniki:

Biszkopt (tortownica ok. 20-22cm):

  • 2 jajka rozm L ( lub 3 jajka M)
  • 45 g drobnego cukru
  • 75 g maki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 2 kolorowe galaretki smakowe
  • 200 g truskawek/malin/borówki (mogą być mrożone)

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, aż do wykończenia cukru. Dodać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować 30 sekund. Na koniec piana musi być puszysta. Dodać łyżkę mleka oraz oleju. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać przesianą mąkę w dwóch lub trzech porcjach. Po każdej mieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach ok. 13-15 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Kolorowe galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (każdą osobno). Przestudzić.

Śmietankę lekko ubić. Do połowy dodać jedną z lekko tężejących galaretek. Zmiksować do połączenia. Wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.

Do drugiej połowy ubitej śmietanki dodać drugą galaretkę. Zmiksować. Wylać kolejną warstwę pianki. Włożyć do lodówki.

Galaretkę krystaliczną rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.

Na wierzch ciasta wyłożyć owoce (truskawki przekroić na połówki). Zalać schłodzoną galaretką. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *