Kruche ciasteczka z wsadem z jabłek, z dodatkiem świeżego imbiru, a także cynamonu. Cudownie kruche, a jednocześnie rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko rozm L
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
2. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, cukier. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
3. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Przenieść je do garneczka lub na patelnię. Dodać obrany i drobno posiekany imbir. Smażyć kilka minut, aż jabłka trochę zmiękną, a nadmiar soku odparuje. Dodać cynamon. Ewentualnie dosłodzić według preferencji.
4. Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok. 8cm.
5. Kółka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Na każdym kółku umieszczać po ok. pół łyżki jabłek. Przykryć kolejnymi kółkami. Delikatnie skleić brzegi.
6. Za pomocą widelca udekorować brzegi. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem lub delikatnie zwilżyć wodą. Posypać cukrem trzcinowym.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni, ok. 15 minut. Aż brzegi ładnie się zarumienią.