Niezwykle pyszna i puszysta babka. Rozpływa się w ustach. Mięciutka i wilgotna. Nie zdążyłam nawet polać jej lukrem, bo zniknęła jeszcze ciepła. Babka jest z dodatkiem likieru Pina colada, ale można użyć innego ulubionego np. kokosowy, pistacjowy, słony karmel czy adwokat.
Składniki:
- 4 jajka rozm. L
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml likieru Pina colada lub kokosowego
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Wystudzić.
Jajka wraz z cukrem ubić, aż masa będzie puszysta i jasna. Powolną strużką wlewać masło ciągle miksując.
Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
Wlać likier. Zmiksować do połączenia.
Formę na babkę (średnica w najszerszym miejscu to 23 cm.) wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto.
Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Do suchego patyczka.