drożdżówki ósemki
drożdżowe NA SŁODKO

Drożdżówki ósemki z budyniem i gruszkami

drożdżówki ósemki
drożdżówki z budyniem i gruszkami
drożdżówki z budyniem i gruszkami

Pyszne, domowe drożdżówki z budyniem i gruszkami. Są idealne, mięciutkie, wilgotne. Drożdżówki upiekłam spontanicznie, a wyszły niesamowicie pyszne.

Składniki (8 sporych drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej tortowej lub typ 550
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 80 g masła
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 gruszki + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy lub domowy budyń
  • 1-2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Domowy budyń:

  • 350 ml mleka
  • 12 g (1 op.) cukru z naturalną wanilią
  • 20-30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 30 g mąki ziemniaczanej (3 płaskie łyżki)

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru oraz połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Do miski przełożyć mąkę. Dodać sól, pozostały cukier, pozostałe mleko, zaczyn z drożdży, roztopione, przestudzone masło oraz jajko i żółtko. Całość wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) ok. 10 minut. Ciasto powinno odchodzić od ścian miski, ale może pozostać nieco klejące. Najlepiej nie doczyniać zbyt dużo dodatkowej mąki, aby drożdżówki po upieczeniu nie były twarde. Ciasto w misce przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoja objętość.

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 350 ml mleka.

Domowy budyń: żółtka wymieszać z 200 ml mleka, masłem, oraz cukrem i cukrem z wanilią (za pomocą rózgi kuchennej). Podgrzewać, aż będzie gorące, ale nie gotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem (150 ml). Dodać do całości, cały czas mieszając. Zagotować i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Gotowy budyń wystudzić.

Gruszki obrać obrać i pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8-10 części. Każdy rozwałkować w eliptyczny kształt. W połowie skręcić tworząc ósemkę. Na połówkach zrobić wgłębienia. W jednym umieścić łyżkę budyniu. W drugim łyżkę gruszek.

Posmarować mlekiem. I odstawić na 20 minut do końcowego wyrastania.

Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. Do złocistego koloru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *