ciasto z jabłkami
ciasta NA SŁODKO

Ciasto jabłkowo-cytrusowe z galaretką

Ciasto z jabłkami, pomarańczami i mandarynkami, na biszkoptowym spodzie. Owoce zatopione są w galaretce. Tekstura warstwy galaretkowo-jabłkowej jest naprawdę świetna! Pyszne cytrusy zatopione są w galaretce o smaku owoców egzotycznych. A przy tym ciasto jest lekkie, i można je jeść i jeść.

Składniki (tortownica 24 cm):

  • 1,5-2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 pomarańcze
  • 4 mandarynki
  • 1 galaretka pomarańczowa lub owoce egzotyczne

    Biszkopt:
  • 2 jajka rozm. L
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć je do garnka z grubym dnem i gotować kilka minut, aż jabłka puszczą sok i lekko zmiękną. Zdjąć z grzania i wsypać galaretkę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
  2. Galaretkę pomarańczową lub owoce egzotyczne rozpuścić w przepisanej ilości gorącej wody (zwykle 500 ml). Wystudzić.
  3. Mandarynki i pomarańcze obrać, a miąższ pokroić w kostkę.
  4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna.
  5. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką.
  6. Dodawać porcjami przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Jeżeli nie macie wprawy i obawę, że biszkopt wam siądzie, to przed dodaniem mąki, można do niej wmieszać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia). Ja zawszę robię bez proszku i wychodzi świetnie. Ważne jest długie ubijanie piany, aby była właściwie napowietrzona.
  7. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć masę na biszkopt. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, a po wbiciu drewnianego patyczka, musi być on suchy.
  8. Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę pomarańczy i mandarynek. Następnie wyłożyć dobrze schłodzoną masę jabłkową.
  9. Na jabłka wyłożyć drugą porcję cytrusów i zalać to lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *