Ciasto z jabłkami, pomarańczami i mandarynkami, na biszkoptowym spodzie. Owoce zatopione są w galaretce. Tekstura warstwy galaretkowo-jabłkowej jest naprawdę świetna! Pyszne cytrusy zatopione są w galaretce o smaku owoców egzotycznych. A przy tym ciasto jest lekkie, i można je jeść i jeść.
Składniki (tortownica 24 cm):
- 1,5-2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 pomarańcze
- 4 mandarynki
- 1 galaretka pomarańczowa lub owoce egzotyczne
Biszkopt: - 2 jajka rozm. L
- 70 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć je do garnka z grubym dnem i gotować kilka minut, aż jabłka puszczą sok i lekko zmiękną. Zdjąć z grzania i wsypać galaretkę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
- Galaretkę pomarańczową lub owoce egzotyczne rozpuścić w przepisanej ilości gorącej wody (zwykle 500 ml). Wystudzić.
- Mandarynki i pomarańcze obrać, a miąższ pokroić w kostkę.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując na dużych obrotach. Piana musi być sztywna.
- Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju i mleka. Wymieszać delikatnie łyżką lub silikonową łopatką.
- Dodawać porcjami przesianą mąkę delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Jeżeli nie macie wprawy i obawę, że biszkopt wam siądzie, to przed dodaniem mąki, można do niej wmieszać 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia). Ja zawszę robię bez proszku i wychodzi świetnie. Ważne jest długie ubijanie piany, aby była właściwie napowietrzona.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć masę na biszkopt. Wyrównać łyżką. Włożyć na piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 13-15 minut. Biszkopt musi mieć złocisty kolor, a po wbiciu drewnianego patyczka, musi być on suchy.
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę pomarańczy i mandarynek. Następnie wyłożyć dobrze schłodzoną masę jabłkową.
- Na jabłka wyłożyć drugą porcję cytrusów i zalać to lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.