Najprostsze jakie może być, ciasto ze śliwkami. Można je zrobić z każdymi sezonowymi owocami, ale ze śliwkami smakuje obłędnie. Można ich dać dużo, są pyszne i jędrne.
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 800 g śliwek
Sposób przygotowania:
- Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (miksując mikserem kilka minut).
- Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem (po dodaniu jajek konsystencja nie wygląda najlepiej, ale to prawidłowo).
- Dodać aromat waniliowy.
- Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
- Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 24 cm x 24 cm.)
- Wyłożyć owoce.
- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 45 minut. Do suchego patyczka.