Najprostsze jakie może być, ciasto ze śliwkami. Można je zrobić z każdymi sezonowymi owocami, ale ze śliwkami smakuje obłędnie. Można ich dać dużo, są pyszne i jędrne.
Składniki:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka aromatu waniliowego (lub pasty waniliowej)
- 800 g śliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (miksując mikserem kilka minut).
Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem. Jeżeli po dodaniu jajek masa się zważy, to nic się nie stało, robić dalej i tak się upiecze.
Dodać aromat waniliowy. Krótko zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 24 cm x 24 cm.) Wyłożyć owoce. Lekko je powciskać.
- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
Zachęcam obejrzyjcie film z przygotowania tego ciasta: