ciasto ze śliwkami
ciasta NA SŁODKO

Ucierane ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Najprostsze jakie może być, ciasto ze śliwkami. Można je zrobić z każdymi sezonowymi owocami, ale ze śliwkami smakuje obłędnie. Można ich dać dużo, są pyszne i jędrne.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 800 g śliwek

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki.
  2. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (miksując mikserem kilka minut).
  1. Następnie dodawać pojedynczo jajka. Ciągle miksując mikserem (po dodaniu jajek konsystencja nie wygląda najlepiej, ale to prawidłowo).
  2. Dodać aromat waniliowy.
  3. Porcjami przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
  4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 24 cm x 24 cm.)
  5. Wyłożyć owoce.
  1. Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) ok. 45 minut. Do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *