bananowe pancakes
NA SŁODKO naleśniki śniadanie wegetariańskie

Bananowe pancakes

bananowe pancakes

Bananowe pankejki to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Rewelacyjne śniadanie na słodko. Placuszki są mięciutkie i pyszne. Można je zabrać także na wynos.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 banany (ok. 240 g po obraniu)
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • do podania: ulubiona konfitura

Jeżeli banany są dojrzałe to nie potrzeba dodatku cukru.

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką lub widelcem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać do połączenia.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wykładać po 1-2 łyżki ciasta. Smażyć po ok. 2,5 minuty z każdej strony na średniej mocy grzania.

Podawać z ulubioną konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *