
Bananowe pankejki to świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. Rewelacyjne śniadanie na słodko. Placuszki są mięciutkie i pyszne. Można je zabrać także na wynos.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 banany (ok. 240 g po obraniu)
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- do podania: ulubiona konfitura
Jeżeli banany są dojrzałe to nie potrzeba dodatku cukru.
Sposób przygotowania:
Banany rozgnieść widelcem. Dodać jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać trzepaczką lub widelcem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszać do połączenia.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wykładać po 1-2 łyżki ciasta. Smażyć po ok. 2,5 minuty z każdej strony na średniej mocy grzania.
Podawać z ulubioną konfiturą.