bułeczki z czkoladą
drożdżowe inne wypieki NA SŁODKO

Mini bułeczki pełnoziarniste z kremem czekoladowym

Aby przemycić trochę zdrowia, podczas pieczenia bułeczek, część mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą. Fajna odmiana, dla tych którzy lubią czasami pieczywo pełnoziarniste. Bułeczki mogą być zarówno deserem, przekąską, a nawet śniadaniem. W środku znajduje się dobrej jakości krem czekoladowo-orzechowy, który możecie samodzielnie zrobić, przepis znajdziecie tutaj:domowy krem czekoladowy. Ja tym razem użyłam gotowego. 

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej (typ 550 lub tortowa)
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 małe jajko
  • 20 g masła
  • 25 g cukru 
  • 12,5 g świeżych drożdży lub pół saszetki suszonych drożdży
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać 1 łyżkę cukru, połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut. Jeżeli korzystacie z drożdży suszonych dodać je bezpośrednio do mąki (punkt 2).
2. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajko, roztopione, letnie masło, pozostałe mleko, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz przygotowany rozczyn drożdży. Za pomocą miksera, z końcówkami do ciast drożdżowych (haki), wyrabiać ciasto kilka minut, aż uzyska jednolitą konsystencję i zacznie odchodzić od ścian miski. 
3. Wyrobione ciasto, pozostawić w misce. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny, do wyrastania.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na ok. 16 części.
5. Każdą kulkę rozpłaszczyć dłońmi. Umieścić po łyżeczce kremu. Skleić bułeczkę. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Na złoty kolor. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *