piernikowe babeczki
muffinki NA SŁODKO

Piernikowe babeczki

piernikowe muffinki
piernikowe babeczki
piernikowe babeczki

Mięciutkie, pulchniutkie muffinki o smaku piernikowym. Pyszny, szybki deser. Jeżeli najdzie was ochota na pierniki, a nie macie dużo czasu, to te babeczki sprawdzą się rewelacyjnie. Na gotowe muffinki można zrobić polewę czekoladową lub oprószyć je cukrem pudrem.

Składniki (12-14 szt.):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka rozm. L
  • 1/2 szklanki oleju (ok. 120 ml)
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. w jednej misce wymieszać mąkę z kakao, przyprawą do piernika, cukrem, proszkiem do pieczenia, oraz solą.
  2. W osobnej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem.
  3. Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać łyżką do połączenia.
  4. W dołkach blaszki na muffinki umieścić papierowe papilotki. Wypełnić je po równo ciastem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół), przez ok. 27 minut. Do suchego patyczka.
piernikowe babeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *