Zdrowe, pożywne, pyszne, domowe batoniki owsiane. Do tego jeszcze proste w wykonaniu. Nie potrzeba piekarnika, ani skomplikowanych umiejętności. Świetne jako energetyczna przekąska lub nawet śniadanie. A także na nocnego głoda. Polecam każdemu!
Składniki (ok. 10 batoników):
- 100 g daktyli
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki słonecznika
- 100 g płatków owsianych
- 50 g płatków orkiszowych
- 70 suszonej żurawiny
- 50 g suszonej wiśni
- 10 sztuk moreli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek syropu z agawy (lub miód)
- 1/2 szklanki czarnej herbaty
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać gorącą herbatą, przykryć i moczyć przynajmniej godzinę. Po tym czasie odcedzić daktyle i zmiksować.
W tym samym naczyniu zblendować orzechy włoskie lub drobno posiekać. Pestki słonecznika podprażyć chwilę na suchej patelni.
Do miski przełożyć daktyle, orzechy, nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane i orkiszowe, suszone owoce, pokrojone na mniejsze kawałki morele, wyciśnięty sok z cytryny oraz syrop z agawy. Dokładnie wymieszać.
Kwadratową blaszkę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Może być też blaszka o innych wymiarach, aby nie zbyt duża, lub nawet pojemnik do przechowywania żywności. Na blachę wyłożyć dobrze wymieszaną masę. Porządnie docisnąć. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pociąć na batoniki.