owsiane batoniki
bez pieczenia ciasteczka desery NA SŁODKO wegańskie

Fit batoniki owsiane z bakaliami

fit batoniki owsiane
fit batoniki

Zdrowe, pożywne, pyszne, domowe batoniki owsiane. Do tego jeszcze proste w wykonaniu. Nie potrzeba piekarnika, ani skomplikowanych umiejętności. Świetne jako energetyczna przekąska lub nawet śniadanie. A także na nocnego głoda. Polecam każdemu!

Składniki (ok. 10 batoników):

  • 100 g daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki słonecznika
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g płatków orkiszowych
  • 70 suszonej żurawiny
  • 50 g suszonej wiśni
  • 10 sztuk moreli
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek syropu z agawy (lub miód)
  • 1/2 szklanki czarnej herbaty

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać gorącą herbatą, przykryć i moczyć przynajmniej godzinę. Po tym czasie odcedzić daktyle i zmiksować.

W tym samym naczyniu zblendować orzechy włoskie lub drobno posiekać. Pestki słonecznika podprażyć chwilę na suchej patelni.

Do miski przełożyć daktyle, orzechy, nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane i orkiszowe, suszone owoce, pokrojone na mniejsze kawałki morele, wyciśnięty sok z cytryny oraz syrop z agawy. Dokładnie wymieszać.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Może być też blaszka o innych wymiarach, aby nie zbyt duża, lub nawet pojemnik do przechowywania żywności. Na blachę wyłożyć dobrze wymieszaną masę. Porządnie docisnąć. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pociąć na batoniki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *