Panna Cotta to włoski, śmietankowy deser. Idealny o każdej porze roku, także latem, gdyż jest bez pieczenia. Bardzo prosty do przygotowania. Konieczne z dodatkiem wanilii, którą czuć wyraźnie w deserze. Podawana z sosem owocowym. Prezentuje się i smakuje wspaniale.
Składniki (6 szt.):
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka 2%
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić laską wanilii)
- 2 płaskie łyżki żelatyny (ok. 14-15 g.)
- 60 ml wody
Sos malinowy:
- 200 g malin
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić.
- Śmietankę wraz z mlekiem i cukrem umieścić w rondelku. Mieszając podgrzewać, aż stanie się gorąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Zdjąć z grzania.
- Dodać namoczoną żelatynę. Mieszać co całkowitego rozpuszczenia.
- Rozlać do silikonowych foremek na babeczki, lub do szklanych/ceramicznych miseczek. Mogą być to nawet filiżanki.
- Gdy wystygnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Do całkowitego stężenia.
- Sos malinowy: Na patelni lub w garneczku umieścić owoce i cukier. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Przecedzić. Wystudzić.
- Miseczki z deserem ostrożnie zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Dzięki temu łatwo wyjdą z foremek. Należy uważać, aby woda nie dostała się do deserów.
- Desery wyłożyć do góry dnem na talerzyki. Polać sosem. Udekorować owocami.