panna cotta
bez pieczenia desery NA SŁODKO

Panna cotta

panna cotta
panna cotta

Panna Cotta to włoski, śmietankowy deser. Idealny o każdej porze roku, także latem, gdyż jest bez pieczenia. Bardzo prosty do przygotowania. Konieczne z dodatkiem wanilii, którą czuć wyraźnie w deserze. Podawana z sosem owocowym. Prezentuje się i smakuje wspaniale.

Składniki (6 szt.):

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka 2%
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić laską wanilii)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (ok. 14-15 g.)
  • 60 ml wody

Sos malinowy:

  • 200 g malin
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić.
  2. Śmietankę wraz z mlekiem i cukrem umieścić w rondelku. Mieszając podgrzewać, aż stanie się gorąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Zdjąć z grzania.
  3. Dodać namoczoną żelatynę. Mieszać co całkowitego rozpuszczenia.
  1. Rozlać do silikonowych foremek na babeczki, lub do szklanych/ceramicznych miseczek. Mogą być to nawet filiżanki.
  2. Gdy wystygnie włożyć na kilka godzin do lodówki. Do całkowitego stężenia.
  3. Sos malinowy: Na patelni lub w garneczku umieścić owoce i cukier. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Przecedzić. Wystudzić.
  1. Miseczki z deserem ostrożnie zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie. Dzięki temu łatwo wyjdą z foremek. Należy uważać, aby woda nie dostała się do deserów.
  2. Desery wyłożyć do góry dnem na talerzyki. Polać sosem. Udekorować owocami.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *