malinowy deser bez pieczenia
bez pieczenia desery NA SŁODKO

Malinowy deser bez pieczenia

malinowy deser
malinowy deser

Intensywnie malinowy, pyszny deser bez pieczenia. Nie wymaga skomplikowanych składników i jest prosty do przygotowania. Deser nie jest przesłodzony, przyjemnie kwaskowy od malin. Idealny na ciepłe dni. Można go zrobić nawet z mrożonych malin.

Składniki:

  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 400 g malin + garść do dekoracji
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Maliny wraz z cukrem umieścić w garneczku. Gotować 10-15 minut. Aż owoce zaczną się rozpadać i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko. Odlać 100 ml do osobnego naczynia (będzie potrzebne do namoczenia biszkoptów).

Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut.

Do pozostałego gorącego sosu malinowego dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić.

Śmietankę wraz z cukrem pudrem lekko ubić. Dodać mascarpone i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać wystudzony sos malinowy. Zmiksować do połączenia.

Przygotować podłużną formę o wymiarach ok. 25 cm x 11 cm. 6 szt. biszkoptów nasączyć w odlanym wcześniej soku malinowym. Wyłożyć nimi dno formy. Wylać krem malinowy. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Na warstwę kremu malinowego wyłożyć pozostałe 6 szt. namoczonych biszkoptów, następnie krem śmietankowy. Wierzch wyrównać. Udekorować malinami. Przed podaniem schłodzić kilka godzin, a nawet całą noc w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *