Intensywnie malinowy, pyszny deser bez pieczenia. Nie wymaga skomplikowanych składników i jest prosty do przygotowania. Deser nie jest przesłodzony, przyjemnie kwaskowy od malin. Idealny na ciepłe dni. Można go zrobić nawet z mrożonych malin.
Składniki:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 400 g malin + garść do dekoracji
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 70 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Maliny wraz z cukrem umieścić w garneczku. Gotować 10-15 minut. Aż owoce zaczną się rozpadać i puszczą sok. Przetrzeć przez sitko. Odlać 100 ml do osobnego naczynia (będzie potrzebne do namoczenia biszkoptów).
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić na 5 minut.
Do pozostałego gorącego sosu malinowego dodać żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia (nie gotować). Wystudzić.
Śmietankę wraz z cukrem pudrem lekko ubić. Dodać mascarpone i ubijać do uzyskania gęstego kremu. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać wystudzony sos malinowy. Zmiksować do połączenia.
Przygotować podłużną formę o wymiarach ok. 25 cm x 11 cm. 6 szt. biszkoptów nasączyć w odlanym wcześniej soku malinowym. Wyłożyć nimi dno formy. Wylać krem malinowy. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Na warstwę kremu malinowego wyłożyć pozostałe 6 szt. namoczonych biszkoptów, następnie krem śmietankowy. Wierzch wyrównać. Udekorować malinami. Przed podaniem schłodzić kilka godzin, a nawet całą noc w lodówce.