jabłecznik
ciasta NA SŁODKO

Jabłecznik z pomarańczą

jabłecznik
szarlotka
jabłecznik

Pyszny jabłecznik na maślanym cieście. Nadziany porządną warstwą jabłek z pomarańczową nutą. Ciasto idealne. Świeżo po upieczeniu jest lekko chrupiące, a następnego dnia robi się mięciutkie i rozpływające w ustach. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru (1/2 szklanki)
  • 3 jajka rozm. L
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 2 kg jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka gotowego cukru z pomarańczą lub świeżej starej skórki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu (lub łyżeczka zmielonego)
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić dłońmi tak jak kruszonkę.
  1. Dodać jajka. Zagnieść ciasto.
  1. Podzielić je na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
  1. Jabłka obrać. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach (odrzucając twarde środki).
  2. Pomarańczę wyszorować i sparzyć (jeżeli chcecie wykorzystać skórkę). Zetrzeć łyżkę skórki, a następnie ją obrać. O ile się uda obrać z plewek. Miąższ dodać do jabłek.
  1. Dodać również laskę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą. Dodać do jabłek energicznie mieszając. Zagotować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Wystudzić.
  2. Jedną część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką (do wielkości blachy).
  3. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ponakłówać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać przez 16 minut. Następnie przestudzić.
  1. Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłek, a następnie rozwałkowaną, drugą część ciasta. Naciąć wierzch.
  1. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piec przez 50 minut.
jabłecznik


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *