Pyszny jabłecznik na maślanym cieście. Nadziany porządną warstwą jabłek z pomarańczową nutą. Ciasto idealne. Świeżo po upieczeniu jest lekko chrupiące, a następnego dnia robi się mięciutkie i rozpływające w ustach. Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki:
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru (1/2 szklanki)
- 3 jajka rozm. L
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 2 kg jabłek
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka gotowego cukru z pomarańczą lub świeżej starej skórki
- 1-2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu (lub łyżeczka zmielonego)
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrobnić dłońmi tak jak kruszonkę.
- Dodać jajka. Zagnieść ciasto.
- Podzielić je na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Jabłka obrać. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach (odrzucając twarde środki).
- Pomarańczę wyszorować i sparzyć (jeżeli chcecie wykorzystać skórkę). Zetrzeć łyżkę skórki, a następnie ją obrać. O ile się uda obrać z plewek. Miąższ dodać do jabłek.
- Dodać również laskę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą. Dodać do jabłek energicznie mieszając. Zagotować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Wystudzić.
- Jedną część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką (do wielkości blachy).
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ponakłówać je widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i podpiekać przez 16 minut. Następnie przestudzić.
- Na podpieczony spód wyłożyć warstwę jabłek, a następnie rozwałkowaną, drugą część ciasta. Naciąć wierzch.
- Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piec przez 50 minut.