czekoladowe ciasto ze śliwkami
ciasta NA SŁODKO

Czeko-śliwka czyli czekoladowe ciasto ze śliwkami

czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekolada i śliwki to bardzo udane połączenie! Poniżej przedstawiam przepis na jesienne, ekstremalnie czekoladowe ciasto ze śliwkami. 

Składniki (tortownica 26cm) :

  •  200 g mąki pszennej tortowej
  •  4 łyżki kakao
  •  3 jajka rozm. L
  •  150 ml mleka
  •  150 g cukru
  •  120 g czekolady (pól na pół ciemna i mleczna) 
  •  70 g masła
  •  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  •  500 g śliwek
  •  2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać. 
2. Masło roztopić w rondelku. Do gorącego masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Odstawić na chwilę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też rozpuścić masło z czekoladą w mikrofalówce, od czasu do czasu mieszając. 
3. Jajka utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Masa powinna być puszysta.
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną, letnią czekoladę z masłem. Miksować. Dodać pastę waniliową.
5. Dodać mleko w dwóch porcjach. Zmiksować. 
6. Dodać przesianą mąkę z kakao, wymieszać łyżką lub łopatką (lub mikserem na wolnych obrotach). 
7. Ciasto przełożyć do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Przenieść ciasto. Na wierzchu ułożyć bokami połówki śliwek (pozbawione pestek i obtoczone w kaszy).

czekoladowe ciasto ze śliwkami

8. Piec w 185 stopniach ok. 60-70 minut. Do suchego patyczka.

czekolada śliwki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *