Czekolada i śliwki to bardzo udane połączenie! Poniżej przedstawiam przepis na jesienne, ekstremalnie czekoladowe ciasto ze śliwkami.
Składniki (tortownica 26cm) :
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki kakao
- 3 jajka rozm. L
- 150 ml mleka
- 150 g cukru
- 120 g czekolady (pól na pół ciemna i mleczna)
- 70 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 500 g śliwek
- 2 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, następnie przesiać.
2. Masło roztopić w rondelku. Do gorącego masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Odstawić na chwilę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Można też rozpuścić masło z czekoladą w mikrofalówce, od czasu do czasu mieszając.
3. Jajka utrzeć z cukrem, za pomocą miksera. Masa powinna być puszysta.
4. Porcjami dodawać rozpuszczoną, letnią czekoladę z masłem. Miksować. Dodać pastę waniliową.
5. Dodać mleko w dwóch porcjach. Zmiksować.
6. Dodać przesianą mąkę z kakao, wymieszać łyżką lub łopatką (lub mikserem na wolnych obrotach).
7. Ciasto przełożyć do blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Przenieść ciasto. Na wierzchu ułożyć bokami połówki śliwek (pozbawione pestek i obtoczone w kaszy).
8. Piec w 185 stopniach ok. 60-70 minut. Do suchego patyczka.