kurczak z brzoskwiniami
dania główne WYTRAWNIE

Kurczak z brzoskwiniami i papryką

makaron z kurczakiem

Danie z serii słodko-kwaśnych. Kurczak z brzoskwiniami i papryką w sosie z pomidorów. Pyszna potrawka, idealna do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków! 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 młode marchewki lub 1 większa
  • 500 g pomidorów (4 średnie pomidory)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól 

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w kostkę lub paski. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, trawę cytrynową, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wymieszać. Dobrze jest odstawić na 30 min do lodówki (jeżeli nie macie czasu, można ten etap pominąć). 
2. Paprykę pokroić w paski, marchew w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekać. 
3. Kurczaka smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, ok. 5 min. na dosyć dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 
4. Dodać cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty. 
5. Dodać paprykę i marchew. Przykryć, a następnie dusić 10 min na średnim ogniu.
6. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Gotować bez przykrycia kolejne 10 minut. 
7. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, oraz ok. 1/2 soku z puszki. Zagotować. 
8. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą. Aby uzyskać gęstszy sos, można dłużej gotować, lub zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej (2 łyżeczki zimnej wody oraz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- wymieszać z sosem, zagotować). 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *