Danie z serii słodko-kwaśnych. Kurczak z brzoskwiniami i papryką w sosie z pomidorów. Pyszna potrawka, idealna do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków!
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 młode marchewki lub 1 większa
- 500 g pomidorów (4 średnie pomidory)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyścić z chrząstek i błonek. Pokroić w kostkę lub paski. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę, kolendrę, trawę cytrynową, sos sojowy oraz oliwę z oliwek. Wymieszać. Dobrze jest odstawić na 30 min do lodówki (jeżeli nie macie czasu, można ten etap pominąć).
2. Paprykę pokroić w paski, marchew w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
3. Kurczaka smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, ok. 5 min. na dosyć dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Dodać cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 2 minuty.
5. Dodać paprykę i marchew. Przykryć, a następnie dusić 10 min na średnim ogniu.
6. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Gotować bez przykrycia kolejne 10 minut.
7. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, oraz ok. 1/2 soku z puszki. Zagotować.
8. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz solą. Aby uzyskać gęstszy sos, można dłużej gotować, lub zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej (2 łyżeczki zimnej wody oraz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej- wymieszać z sosem, zagotować).