Rustykalna tarta z owocami, to najprostsza z tart. Robi się ją szybko i wychodzi bardzo pyszna. Cienki placek z owocami, nieduża fajna porcja. Smak owoców jest intensywnie wyczuwalny. Można ją zrobić niemalże z dowolnymi owocami, świetnie nadadzą się borówki, jagody, śliwki, jabłka, brzoskwinie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 3 kopiaste łyżki cukru (ok. 50g)
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 135 g zimnego masła
- 350 g czerwonej porzeczki + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Z mąki pszennej, masła, cukru i wody zagnieść kruche ciasto. Większość zagniatania można zrobić w misce, a gdy już składniki z grubsza są połączone, to wyłożyć na stolnicę.
2. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
3. Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem.
4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do papierze do pieczenia, w koło o średnicy ok. 30 cm.
5. Na środku wyłożyć owoce i zagiąć boki. Tartę wraz z papierem do pieczenia, przełożyć na blachę.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni, na około 40 minut.
7. Wystudzoną tartę udekorować cukrem pudrem.