prażone jabłka
NA SŁODKO przetwory

Prażone jabłka do słoików

prażone jabłka
prażone jabłka

Ta propozycja jabłek idealnie sprawdzi się do deserów i ciast. Jabłka są z nutą pomarańczy. Dzięki soku z cytrusów, zachowały swój naturalny, piękny kolor. Można dodać wanilię, cynamon lub inne dodatki. Ja jednak zawsze robię klasyczne, a przed dodaniem do wypieków doprawiam tak, jak mam ochotę. Najczęściej jednak zostawiam takie jak w przepisie. Jeżeli jabłka są dobrej jakości to wychodzą naprawdę przepyszne.

Składniki:

  • 2,7 kg jabłek
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dosyć w sporą kostkę. W dużym garnku lub patelni umieścić jabłka, dodać cukier oraz sok z pomarańczy. Smażyć przez przykrycia ok. 25-30 minut. Aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, a nadmiar płynu odparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec ewentualnie dosłodzić do smaku.

Gorące jabłka zapakować w wyparzone, suche słoiki. Odwrócić do góry z dnem, do wystudzenia.

Jeżeli chcecie przechowywać je całą zimę, bezpieczniej będzie je zapasteryzować.

Z przepisu wychodzi ok. 1700 ml nadzienia jabłkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *