

Ta propozycja jabłek idealnie sprawdzi się do deserów i ciast. Jabłka są z nutą pomarańczy. Dzięki soku z cytrusów, zachowały swój naturalny, piękny kolor. Można dodać wanilię, cynamon lub inne dodatki. Ja jednak zawsze robię klasyczne, a przed dodaniem do wypieków doprawiam tak, jak mam ochotę. Najczęściej jednak zostawiam takie jak w przepisie. Jeżeli jabłka są dobrej jakości to wychodzą naprawdę przepyszne.
Składniki:
- 2,7 kg jabłek
- 50 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dosyć w sporą kostkę. W dużym garnku lub patelni umieścić jabłka, dodać cukier oraz sok z pomarańczy. Smażyć przez przykrycia ok. 25-30 minut. Aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, a nadmiar płynu odparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec ewentualnie dosłodzić do smaku.
Gorące jabłka zapakować w wyparzone, suche słoiki. Odwrócić do góry z dnem, do wystudzenia.
Jeżeli chcecie przechowywać je całą zimę, bezpieczniej będzie je zapasteryzować.
Z przepisu wychodzi ok. 1700 ml nadzienia jabłkowego.


