Nie wszystkie wrapy muszą być ciężkostrawne i zawierać dużo tłuszczu. Można zrobić pyszne i zdrowe wrapy z szarpanym, gotowanym kurczakiem. Danie jest bardzo kolorowe, co jeszcze bardziej zachęca do jedzenia. Wrapy polecam podawać z domowym sosem koperkowo-czosnkowym lub BBQ.
Składniki:
Szarpany kurczak:
- 500-600 g filetu z kurczaka (1 podwójna pierś)
- 500 ml wody
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- kilka gałązek szczypiorku, lubczyku, pietruszki, liści selera (możecie dodać inne wasze ulubione zioła)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pomidor (lub kilka koktajlowych)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 cm kawałek imbiru
- 1-2 łyżeczki przyprawy warzywo
- pieprz czarny
Pozostałe składniki:
- kilka liści sałaty
- czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka
- kolorowe pomidorki (sezonowe: koktajlowe, żółte, malinowe)
- świeża kolendra
- placki tortilli
Sposób przygotowania:
1. Kuczaka umyć, oczyścić z chrząstek i umieścić w garnku. Dodać sos sojowy, przekrojone na pół ząbki czosnku, pokrojoną paprykę czerwoną, przekrojoną na pół cebulę oraz pomidor, pokrojony w plastry imbir, zioła, przyprawy. Zalać wodą, tak aby cały kurczak był zanurzony, ok. 500-600 ml).
2. Od zagotowania gotować ok. 30-40 minut pod przykryciem. Wyłowić kurczaka. Powstały bulion przecedzić i zapakować sobie do słoiczków (jest genialny do sosów i zup).
3. Kurczaka przenieść do miski. Za pomocą zwykłego miksera, pulsacyjnie szarpać kurczaka. Można przykryć sobie ściereczką lub ręcznikiem papierowym, żeby nie fruwał po całej kuchni. Można też rozdrobnić go w blenderze. Również pulsacyjnie.
Placek tortilli podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce lub w gorącym piekarniku. Rozsmarować łyżkę sosu, umieścić po listku sałaty, kilka kawałków pomidora, cebuli i papryki, a także kurczaka. Dodać na wierzch łyżkę sosu, oraz kolendrę lub inne ulubione zioła. Zwinąć wrapa.