To jest dopiero obiad! Bardzo pyszny. Każdy kto lubi chili con carne, to to danie również pokocha. Aromatyczny, sycący. Farsz można przygotować wcześniej, a przed podaniem nadziać tortille i zapiec.
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 malutka puszka kukurydzy (lub 1/2 większej)
- 1 puszka pomidorów bez skórki (lub szklanka passaty pomidorowej)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie małych placków tortilli
- garść żółtego sera
- do podania: kwaśna śmietana 12% lub 18%
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę.
- Dodać mięso mielone oraz przyprawy. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Na początku mieszać intensywnie.
- Dodać pomidory lub passatę, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż składniki się połączą, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawić solą.
- Na plackach umieścić po 2-3 łyżki farszu. Zwinąć w rulon.
- Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Wierzch posypać startym serem, można także udekorować plastrami papryczki chili.
- Zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut. Jeżeli farsz będzie z lodówki, to czas zapiekania może ulec wydłużeniu.