enchiladas z mięsem
dania główne WYTRAWNIE

Enchiladas z chili con carne

enchiladas z mięsem
enchiladas z mięsem mielonym

To jest dopiero obiad! Bardzo pyszny. Każdy kto lubi chili con carne, to to danie również pokocha. Aromatyczny, sycący. Farsz można przygotować wcześniej, a przed podaniem nadziać tortille i zapiec.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 malutka puszka kukurydzy (lub 1/2 większej)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub szklanka passaty pomidorowej)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie małych placków tortilli
  • garść żółtego sera
  • do podania: kwaśna śmietana 12% lub 18%

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni na oleju podsmażyć cebulę. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze minutę.
  2. Dodać mięso mielone oraz przyprawy. Smażyć kilka minut, aż mięso się zetnie. Na początku mieszać intensywnie.
  3. Dodać pomidory lub passatę, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż składniki się połączą, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawić solą.
  4. Na plackach umieścić po 2-3 łyżki farszu. Zwinąć w rulon.
  5. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Wierzch posypać startym serem, można także udekorować plastrami papryczki chili.
  6. Zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut. Jeżeli farsz będzie z lodówki, to czas zapiekania może ulec wydłużeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *