bułki ze słonecznikiem
bułki bułki na drożdżach PIECZYWO

Bułki pszenne ze słonecznikiem

bułki ze słonecznikiem
bułki ze słonecznikiem

Pyszne, domowe bułeczki ze słonecznikiem. Klasyczne, pszenne, a do tego proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml mleka
  • 175 ml wody
  • 4 łyżki nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać lekko ciepłą wodę (ok. 37 stopni), rozpuszczone drożdże oraz ziarna słonecznika.
  3. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez kilka minut. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 40-60 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę solidnie podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.
  5. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej bułeczki jedna obok drugiej. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do ponownego podrośnięcia.
  6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ok. 20 minut. Bułeczki powinny mieć złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *