

Pyszne, domowe bułeczki ze słonecznikiem. Klasyczne, pszenne, a do tego proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 50 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml mleka
- 175 ml wody
- 4 łyżki nasion słonecznika
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki. Dodać cukier oraz letnie mleko. Wymieszać do rozpuszczenia.
- W dużej misce wymieszać mąkę z solą. Dodać lekko ciepłą wodę (ok. 37 stopni), rozpuszczone drożdże oraz ziarna słonecznika.
- Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych (haki) przez kilka minut. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrastania na 40-60 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę solidnie podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.
- Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej bułeczki jedna obok drugiej. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do ponownego podrośnięcia.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, ok. 20 minut. Bułeczki powinny mieć złocisty kolor.