
Gulasze są o tyle fajne, że można dodać do nich naprawdę prawie wszystko. Łączyć różne smaki, a także zrobić „czyszczenie lodówki”. Gulasz może być czysto warzywny, ale można też dodać do nich mięso np. podsmażoną kiełbasę, lub tak jak w moim przypadku parówki. Nie spodziewałam, że wyjdzie tak pysznie.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 czerwone papryki
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- 5 lubionych parówek, polecam z szynki (może być też więcej)
- natka pietruszki do podania
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokroić w grubą kostkę. Obsypać 2 łyżeczkami soli, wymieszać, odstawić na min 30 minut. Po tym czasie wypłukać go z nadmiaru soli i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Cukinię i paprykę również pokroić w dosyć grubą kostkę. Pomidory sparzyć ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
3. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać mieloną paprykę, kolendrę, chili. Smażyć minutę.
4. Dodać paprykę oraz cukinię. Smażyć kilka minut.
5. Na osobnej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmażyć bakłażana, aż do uzyskania rumianego koloru. Dodać go do całości.
6. Dodać pomidory. Gotować 10-15 minut, aż sos ładnie się połączy, a warzywa będą miękkie.
7. Dodać ugotowane i pokrojone w plasterki parówki. Można dodać je razem z pomidorami, ugotują się w gulaszu. Doprawić do smaku.
8. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.