gulasz z parówką
dania główne WYTRAWNIE

Warzywny gulasz z parówką

gulasz z parówką

Gulasze są o tyle fajne, że można dodać do nich naprawdę prawie wszystko. Łączyć różne smaki, a także zrobić „czyszczenie lodówki”. Gulasz może być czysto warzywny, ale można też dodać do nich mięso np. podsmażoną kiełbasę, lub tak jak w moim przypadku parówki. Nie spodziewałam, że wyjdzie tak pysznie. 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 5 lubionych parówek, polecam z szynki (może być też więcej)
  • natka pietruszki do podania
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki nasion mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sposób przygotowania:
1. Bakłażan pokroić w grubą kostkę. Obsypać 2 łyżeczkami soli, wymieszać, odstawić na min 30 minut. Po tym czasie wypłukać go z nadmiaru soli i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Cukinię i paprykę również pokroić w dosyć grubą kostkę. Pomidory sparzyć ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 
3. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dodać mieloną paprykę, kolendrę, chili. Smażyć minutę. 
4. Dodać paprykę oraz cukinię. Smażyć kilka minut. 
5. Na osobnej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmażyć bakłażana, aż do uzyskania rumianego koloru. Dodać go do całości.
6. Dodać pomidory. Gotować 10-15 minut, aż sos ładnie się połączy, a warzywa będą miękkie.
7. Dodać ugotowane i pokrojone w plasterki parówki. Można dodać je razem z pomidorami, ugotują się w gulaszu. Doprawić do smaku.
8. Podawać z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *