faszerowane jajka
śniadanie wegetariańskie Wielkanoc WYTRAWNIE

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to podstawa Wielkanocnych, faszerowanych jajek. Intensywnie pieczarkowe, z dodatkiem świeżego koperku i natki pietruszki na pewno wszystkich zachwycą. Nie zapominajmy, że oprócz świąt, faszerowane jajka, sprawdzą się także na rodzinne, weekendowe śniadanie.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 350 g pieczarek
  • 1 żółta cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz,
  • mielona słodka papryka
  • świeży koperek i natka pietruszki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo (od zagotowania wody gotować około 10 minut). Ostudzić, obrać.
  2. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę (pieczarki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
  3. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje lub odsączyć pieczarki z nadmiaru wody. Doprawić nieco solą i pieprzem. Wystudzić.
  4. Ugotowane jajka rozkroić na pół. Wydrążyć żółtka.
  5. Żółtka rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać pieczarki z cebulą, majonez, musztardę, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, sporą ilość czarnego pieprzu, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
  6. Farszem wypełnić puste miejsca po żółtkach. Udekorować dodatkowo koperkiem, czerwoną mieloną papryką i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *