Jajka faszerowane pieczarkami to podstawa Wielkanocnych, faszerowanych jajek. Intensywnie pieczarkowe, z dodatkiem świeżego koperku i natki pietruszki na pewno wszystkich zachwycą. Nie zapominajmy, że oprócz świąt, faszerowane jajka, sprawdzą się także na rodzinne, weekendowe śniadanie.
Składniki:
- 6 jaj
- 350 g pieczarek
- 1 żółta cebula
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz,
- mielona słodka papryka
- świeży koperek i natka pietruszki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo (od zagotowania wody gotować około 10 minut). Ostudzić, obrać.
- Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę (pieczarki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
- Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje lub odsączyć pieczarki z nadmiaru wody. Doprawić nieco solą i pieprzem. Wystudzić.
- Ugotowane jajka rozkroić na pół. Wydrążyć żółtka.
- Żółtka rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Dodać pieczarki z cebulą, majonez, musztardę, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, sporą ilość czarnego pieprzu, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
- Farszem wypełnić puste miejsca po żółtkach. Udekorować dodatkowo koperkiem, czerwoną mieloną papryką i natką pietruszki.