piada z kurczakiem
dania główne WYTRAWNIE

Piada z kurczakiem i warzywami

piada z kurczakiem

Piadina (piada) to podawany na ciepło włoski placek, który można nadziewać dowolnym farszem. U mnie podana jest z kurczakiem w aromatycznych przyprawach oraz warzywami. Piada smakuje podobnie do tortilli, jest jednak grubsza, delikatniejsza i mięciutka. Je się ją bardzo przyjemnie. W marketach podczas włoskiego tygodnia można kupić gotowe, pyszne piady o dobrym składzie. 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki oraz 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, szczypta granulowanego czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pomidor
  • kilka listków ulubionej sałaty 
  • domowy sos czosnkowy: 200 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz czarny
  • 4 szt. piady

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Wymieszać z przyprawami, sosem sojowym oraz oliwą. Odstawić na czas krojenia warzyw. 
2. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce. Ogórka zetrzeć obieraczką na cienkie plastry, paprykę pokroić w paski. Pomidora sparzyć ze skórki i pokroić w grubą kostkę. 
3. Sos: jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 
4. Kurczaka usmażyć na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Smażyć do kilka minut, na sporym ogniu, mieszając. Ważne żeby był mięciutki i soczysty w środku. 
5. Piadę podgrzewać przed minutę z każdej strony, na rozgrzanej suchej patelni lub na opiekaczu elektrycznym do kanapek. Wypełnić ją dodatkami i ponownie podgrzewać ok 2 minut. Na koniec polać sosem.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *