Na smak zupy ziemniaczanej, istotnie wypływa smak użytego bulionu. Dlatego jeżeli macie możliwość, to zamiast kupnego, warto ugotować aromatyczny, domowy bulion. Dlatego przedstawię również przepis na bulion, który przygotowałam. Bulion powstał w sposób przypadkowy ze składników, które akurat miałam w lodówce. Okazał się przepysznym, warzywnym, wegańskim bulionem.
Składniki:
- 1,2 litra bulionu
- 1 duża cebula
- 1,1 kg ziemniaków przed obraniem
- 2 łyżki oleju
Bulion:
- 2 pory
- 2 nieduże pomidory malinowe
- 2 marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- 2 gałązki natki selera
- spory kawałek korzenia selera (1/2 dużego selera)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości przyprawy do rosołu
- kilka kulek pieprzu
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól do smaku
Sposób przygotowania bulionu:
W garnku umieścić obrane i pokrojone warzywa, a także przyprawy i zioła (oprócz soli). Zalać wodą, tak, aby składniki były przykryte. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem ok. 2 h. Gotowy, przestudzony bulion przecedzić.
Sposób przygotowania zupy:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju (można smażyć w garnku, którym będzie gotowana zupa). Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zalać przygotowanym wcześniej bulionem.
- Gotować do miękkości ziemniaków. Zblendować na gładki krem.
- Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Dla osób lubiących mięsne dodatki, zupę można podać z chrupiącymi wiórkami bekonu lub podsmażoną kiełbaską.