zupa krem z ziemniaków
wegańskie WYTRAWNIE zupy

Zupa krem z ziemniaków

Na smak zupy ziemniaczanej, istotnie wypływa smak użytego bulionu. Dlatego jeżeli macie możliwość, to zamiast kupnego, warto ugotować aromatyczny, domowy bulion. Dlatego przedstawię również przepis na bulion, który przygotowałam. Bulion powstał w sposób przypadkowy ze składników, które akurat miałam w lodówce. Okazał się przepysznym, warzywnym, wegańskim bulionem.

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1,1 kg ziemniaków przed obraniem
  • 2 łyżki oleju

Bulion:

  • 2 pory
  • 2 nieduże pomidory malinowe
  • 2 marchewki
  • 2 nieduże pietruszki
  • 2 gałązki natki selera
  • spory kawałek korzenia selera (1/2 dużego selera)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości przyprawy do rosołu
  • kilka kulek pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania bulionu:

W garnku umieścić obrane i pokrojone warzywa, a także przyprawy i zioła (oprócz soli). Zalać wodą, tak, aby składniki były przykryte. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem ok. 2 h. Gotowy, przestudzony bulion przecedzić.

Sposób przygotowania zupy:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju (można smażyć w garnku, którym będzie gotowana zupa). Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem.
  3. Gotować do miękkości ziemniaków. Zblendować na gładki krem.
  4. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Dla osób lubiących mięsne dodatki, zupę można podać z chrupiącymi wiórkami bekonu lub podsmażoną kiełbaską.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *