makaron z chorizo
dania główne makarony WYTRAWNIE

Makaron z chorizo i czarną fasolą

makaron z chorizo
makaron z chorizo

To danie jest idealne dla fanów mięsa, pomidorów i ostrych smaków. Dużo składników sprawia, że danie jest ciekawe, intensywne w smaku i po prostu pyszne. Nie bójcie się sięgać po nieznane w tradycyjnej, polskiej kuchni składniki. Naprawdę powstają z nich pyszne dania. I robi się je w brew pozorom, bardzo szybko.

Składniki:

  • 100 g chorizo w plastrach
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 100 g czarnej fasoli z puszki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych listków kolendry (lub świeża kolendra)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • 500 g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

Chorizo i boczek pokroić w kostkę lub cienkie paski. Przez kilka minut podsmażać na suchej patelni, aż z mięsa wytopi się tłuszcz.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2-3 minuty. Dodać posiekany, lub przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać kolejną minutę.

Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, oraz posiekaną papryczkę chili. Należy wcześniej spróbować jej ostrość. Niektóre są tak bardzo ostre, że pół to już dla niektórych będzie zbyt ostre. Smażyć pod przykryciem kilka minut.

Dodać słodką mieloną paprykę, wędzoną paprykę. Zalać passatą pomidorową, a także dodać odsączoną z zalewy fasolę. Podgrzewać kilka minut.

Doprawić kolendrą, oregano, a także solą.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *