kotlety z kaszą pęczak
dania główne WYTRAWNIE

Kotlety mielone z kaszą pęczak i pieczarkami

kotlety z kaszą pęczek
kotlety z kaszą pęczek

Dla urozmaicenia tradycyjnych kotletów polecam, mięso wzbogacić kaszą pęczak i podsmażonymi pieczarkami. Bardzo świetne połączenie. Nie sądziłam, że będą takie pyszne! Jak na razie to mój faworyt spośród kotletów mielonych, a już wiele kombinacji z warzywami i kaszami robiłam. Zawsze to sposób na przemycenie kasz i warzyw w diecie, a co za tym idzie zdrowszej diety.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 50 g suchej kaszy pęczak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zamiast wody można ją ugotować w kostce rosołowej). Wystudzić.

Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni na maśle, na dosyć dużym ogniu podsmażyć na rumiano pieczarki. Wystudzić.

Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także jajko, sól, pieprz czarny, słodką mieloną paprykę i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wyrobić mięso rękoma.

Dodać ugotowaną wcześniej kaszę oraz pieczarki. Dobrze wymieszać.

Uformować kotlety. Obtoczyć każdy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju (tak, aby dno było nim pokryte). Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony, ok. 5 min z każdej strony. Czas smażenia uzależniony jest od grubości kotletów. Jeżeli macie wątpliwości czy są już gotowe, wystarczy nakłuć je widelcem i nacisnąć. Jeżeli wypływający tłuszcz jest klarowny to kotlety są gotowe, jeżeli mętny to należy jeszcze smażyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *