Danie to do lekkostrawnych nie należy, ale jest umamiczne i pyszne. Bardzo sycące, więc polecam jeść z umiarem 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu
- 100 g boczku w cienkich plastrach
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30% lub 50 ml mleka 2%-3%
- natka pietruszki do podania
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Boczek drobno pokroić. Podsmażyć na rumiano na suchej patelni.
3. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać.
4. Jajka przełożyć do miski. Roztrzepać ze śmietanką lub mlekiem. Wylać na makaron.
5. Oprószyć solą i pieprzem. Mieszać, smażąc, aż jajko widocznie się zetnie, a makaron miejscami zarumieni.
6. Podawać z posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.