pieczone żeberka
dania główne WYTRAWNIE

Pieczone żeberka

pieczone żeberka
pieczone żeberka

Pyszne, pieczone żeberka z piekarnika. Mięciutkie, same odchodzą od kości. Marynata nadała wspaniałego, intensywnego smaku. Naprawdę obłędne żeberka! Pyszne nawet bez niczego.

Składniki:

  • ok. 1 kg żeberek
  • 1 kopiasta łyżka musztardy (delikatesowa, sarepska lub inna ulubiona)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/3 mielonego kuminu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka sosu grzybowego oraz Tabasco Chipotle (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Żeberka oczyścić i pokroić na paski (tak pomiędzy kostkami).

W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z musztardą, sosem sojowym, ketchupem, 2 łyżkami miodu (jedną łyżkę pozostawić do posmarowania wierzchu). Dodać również sos grzybowy oraz Tabasco jeżeli korzystacie.

Powstałą marynatą natrzeć mięso.

Naczynie żaroodporne lub inne zaczynie do zapiekania nasmarować olejem. Wyłożyć zamarynowane mięso. Zalać sokiem pomarańczowym. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5 h. Wtedy na pewno będą mięciutkie. Wyjąć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować łyżką miodu.

Piec w 200 stopniach z termoobiegiem 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *